26.8.2021 - Majka Dubová
Pro Indonésii je, stejně jako pro ostatní země v Asii, tradiční pouliční prodej jídla. Ať už na nočních trzích, nebo i během dne s trošku menším výběrem. Co najdete na Balijských stáncích s jídlem? Jak se to jmenuje? A jak to chutná? Pro usnadnění orientace pro ty, kdo navštíví Ostrov Bohů poprvé, jsme připravili malý přehled dobrot, které tu můžete ochutnat. Třeba dodat, že ne všechna jídla a ingredience pochází původně z tohoto ostrova. Balijci si je však doladili podle svých chutí a v této podobě je tu můžete ochutnat.
Babi Guling
Většina návštěvníků se setká hned po příjezdu s všudypřítomným Babi Guling. Jedná se o selátko na rožni potřené kukrumou, plněné místní nádivkou a opečené nad skořápkami z kokosových ořechů. Tradičně se jedná o pokrm, který se podával v rámci speciálních příležitostí. Dnes si tuto místní specialitu můžete dát v nejrůznějších typech restauračních zařízení. Od nesčetných warungů po specializované restaurace. Objednat si můžete vypečenou kůži, libové maso i jakýkoliv orgán od čumáku po ocásek.
Bebek Betutu
Pokud na jídelním lístku najdete vedle nějakého jídla hvězdičku, bude se pravděpodobně jednat o něco jako Bebek Betutu. Je to proto, že speciální ceremoniální jídla tohoto typu potřebují jeden den na přípravu. Ale čas a láska, s jakou je toto jídlo připravované, stojí za to. Jedná se kachnu potřebou kurkumovým pyré a solí, plněnou vejci, listy kasavy a místní směsí koření zvanou bumbu rajeng. Poté se kachna zabalí do slupek z betelových ořechů a velmi dlouho a pomalu se vaří, dokud maso neodpadne od kostí.
Gado Gado
V Indonésii je velice oblíbenou a široce rozšířenou součástí kuchyně na všech ostrovech omáčka z burských ořechů. Jeden z pokrmů, Gado Gado v překladu znamená mix všeho, tuto omáčku využívá. Jedná se o vegetariánské jídlo – salát z lehce spařeného zelí, mungo výhonků, zelených fazolek a v podstatě čehokoliv zeleného co je po ruce a toto je zalité burákovou omáčkou. Jak už sám název napovídá, můžete se setkat s různými variantami.
Lawar
Na první pohled tento mix na drobno nasekaného ovoce, zeleniny, fazolek, čili a chlebovníku, může vypadat, jako velká dobrota pro vegetariány. Ale při přidávání strouhaného kokosu a koření se někdy přidává pro dobrou konzistenci i trocha mletého masa a krve.
Masakan Padang
Nejdená se o jeden pokrm, ale o označení typu velice oblíbené kuchyně pocházející ze západní Sumatry. Nabízí kombinaci omáček (gulai) s čili pastou (lado), různě upravených – především však smažených jídel (od kuřete po kukuřičné placičky) a rýže (bareh). Pokud uvidíte místo, kde jsou za výlohou vyskládané talířky s různými pokrmy, jedná se o Padang Food. Tento typ stravování je oblíbený v celé Indonésii a i na Bali restaurace s tímto jídlem najdete téměř všude.
Nasi Campur
Pokud nevíte, co si máte dát, dejte si Nasi Campur. Jendá se o talíř s rýží a kolem ní máte variaci různých dalších jídel – od zeleniny po maso, vejce a pálivé omáčky. Nasi Campur koupíte na Bali úplně všude.
Nasi Goreng
Nejrozšířenější jídlo v celé Indonésii znamená v překladu smažená rýže. A o tu se opravdu jedná. Rýže je uvařená a poté smíchaná se směsí koření, zeleninou, může se přidat kuřecí maso nebo například krevety. Podává se tradičně s volským okem a pálivou čili omáčkou.
Nasi Jenggo
Nejčastěji je Nasi Jenggo (někdy zvané i Nasi jinggo) k vidění na stáncích brzy ráno nebo v noci. Jedná se o nejrozšířenější Take Awav na Bali. Bílá rýže je balená do banánových listů s jemně drceným kuřecím masem a nastrouhaným kokosem s kořením. Je to nejrozšířenější snídaně, kterou si Balijci kupují na ulici.
Pepes
Spíše než o jídlo se jedná o způsob „kuchyňské“ úpravy. Kousky ryby, masa, tofu nebo zeleniny se společně s kořením vloží do banánového listu „sešitého“ bambusovými špejlemi a nad ohněm se nechá podusit. Obsah pustí šťávu a spojí se do úžasné kombinace chuti a vůně, na kterou budete ještě dlouho poté vzpomínat.
Pisang Goreng
Jsou to pečené banány, což nemusí znít úplně úžasně, dokud neochutnáte. Naprosto luxusní kombinace sladké chuti s lehce slaným těstíčkem a máslové konzistence upečeného banánu.
Je to opravdová jednoduchá a přírodní pochoutka.
Sambal matah
Co by to bylo za indonéské jídlo bez sambalu ( čili omáčky)? Každý region má svůj specifický způsob přípravy. Pro Bali je to sambal matah. I když to technicky není jídlo, svojí důležitostí v jídelníčku si zaslouží vypíchnout. Jedná se o směs šalotky, citronové trávy, krevetové pasty, česneku, citronové šťávy s plátky čili, které dodají sambalu ostrou čerstvou chuť tolik charakteristickou pro balijskou kuchyni.
Sate Lilit
Kdokoliv u baliských silnic, kdo vypadá, že griluje, bezpochyby vaří poslední várku sate lilit. Směs mletého masa, drceného kokosu, citronové šťávy, šalotky a čili nalepená na bambusovou špejly nebo na citronovou trávu je velkou lahůdkou, která nestojjí skoro nic a zanechá svojí chutí nezapomenutelný zážitek.
Soto Ayam
Kuřecí vývar. Je velice těžké najít na celém Bali uličku, která nemá stánek se soto ayam nebo alespoň prodejce, který tuto polévku prodává ze svého mopedu. Je to vynikající polévka z kuřecího masa, rýžových skleněných nudlí a zeleniny, která je oblíbenou svačinou balijských dělníků. Jeho velkou konkurencí je jen polévka Bakso s masovými knedlíčky, kterou dle drbů miluje prezident Obama, který v indonesii strávil svá studentská léta.